Coronacrisis in de luchtvaart. Wat leert de consument hiervan?

De Coronacrisis heeft twee bedrijfstakken ongemeen hard geraakt: de horeca en de luchtvaart.

In het begin van de crisis wist niemand wat de consequenties zouden zijn en dus besloten luchtvaartmaatschappijen, gesteund door Minister van Nieuwenhuizen, voorlopig alleen waardevouchers af te geven. Nadat de Eurocommissaris voor Transport ingreep werden de maatschappijen gedwongen om klanten geld terug te geven. Diverse landen hebben steunpakketten verleend aan de luchtvaartmaatschappijen, om de cash-flow op peil te houden.

Ryanair was voorloper in het terugbetalen. Maatschappijen die de regelgeving, om geld terug te betalen aan hun laars lappen, zijn Easyjet en Vueling. Een klacht daarover bij de Inspectie Leefomgeving en Transport levert een bedroevende ervaring op. De bescherming van de consumentenbelangen worden in ons land behartigd door een papieren tijger! KLM en ook andere airlines hebben hun verplichtingen netjes afgewikkeld. Chapeau!

Ook internet aanbieders van vliegtickets zijn in de problemen gekomen. Als gevolg van deze crisis is wel duidelijk geworden wie de professionals zijn en wie opportunist is. De reviews op internet tonen een schrijnend beeld. Kijk op Trustpilot en lees de pijnlijke verhalen van passagiers die duizenden Euro’s kwijt zijn. Veelal aanbieders op de website Skyscanner. Bedrijven die allemaal een juridische structuur hebben opgebouwd waarbij aansprakelijkheid bijna uitgesloten is. Ondanks bewijs dat geld is terugbetaald weigeren deze ‘leveranciers’ hun verplichting na te komen.

Ik adviseer passagiers die overwegen in te gaan op internet aanbiedingen, eerst eens te onderzoeken of de aanbieder duidelijk al zijn contactgegevens weergeeft. Vaak is communicatie alleen mogelijk via een reserveringsnummer van de leverancier op hun website. Als een bedrijf er alles aan doet om onbereikbaar te zijn voor haar klanten, dan zal daar meestal een geldige reden voor zijn. Lees ook de reviews op internet en bepaal dan of je bereid bent om het risico te lopen dat je al je geld kwijt bent omdat er zo’n mooie aanbieding wordt getoond.

Het is triest dat tussenpersonen die zich inzetten voor hun klanten door consumentenorganisaties over dezelfde kam worden geschoren als de opportunisten die zonder kennis of ervaring op dit vakgebied een website in elkaar sleutelen om zo snel mogelijk geld weg te sluizen. Dit is een tendens die over de hele linie zichtbaar is. Bedrijven romen de winst af en dat gaat direct naar eigenaren en (buitenlandse) investeerders. De overheid springt bij om werkgelegenheid te behouden, terwijl de belasting in een fiscaal vriendelijk land wordt afgedragen. Zo maak je snel en makkelijk winst en ontloop je de aansprakelijkheid.

Bedenk dus goed aan wie u het vertrouwen schenkt voordat u een vliegreis boekt!

12flyCheap


KvK-Nummer

52143066

E-mail

info@12fc.nl
Openingstijden

Maandag 07:00 - 19:00
Dinsdag 07:00 - 19:00
Woensdag 07:00 - 19:00
Donderdag 07:00 - 19:00
Vrijdag 07:00 - 19:00

Kiest u voor het avontuur of voor zekerheid? 12flyCheap uw reis is onze uitdaging.